FOTOVOLTAİK SİSTEMLER
Fotovoltaik yani Güneş pili, güneş ışığını, elektrik enerjisine dönüştürebilen bir teknolojidir. Fotovoltaik panellerin içerisindeki hücreler çevre etmenlerine karşı cam levhaların arasında dizayn edilerek koruma altına alınmışlardır. Bütün PV panellerinin toplam enerjisinden faydalanabilmek için tüm hücreler birbirine elektrik ağı ile bağlanarak fotovoltaik modüle (Güneş Paneli) dönüşür ve bütün oluştururlar. Modüllerin 1m2'lik alanda yaklaşık 210W’lık bir enerji üretebilmektedir. Bunun içinde modüllerin birbirine iyi bir mühendislik çalışmasıyla bağlı olması gerekir.
GÜNEŞ’TEN ELDE EDİLEN GÜÇTE ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- Güneş enerjisi %100 karbonsuz, yenilenebilir, temiz ve sessizdir. Güneş panelleri hareket etmeden üretim yaptığından dayanıklı ve 25 yıllık bir ömre sahiptir.
- Güneş, güneş ışığı tarafından tetiklenen bir güneş panelinin silikon hücrelerinde fotovoltaik etki ile elektrik üretir.
- Çoğu güneş paneli ham maddeleri geneli Asya’da teknolojik olarak gelişmiş tesislerde üretilmektedir.
MODERN GÜNEŞ PANELLERİNİN ÇALIŞMASI
- Güneş panelleri watt’larına göre 60 veya 72 silikon hücreden oluşur. Firmamız tarafından en son teknoloji olarak da bilinen üretim hattımız 72 hücre ve 550 W ‘tır. Güneş ışığı bu hücrelere çarptığında, silisyum içindeki elektronlar atomik düzeyde sallanır ve hareket ederler. Bir elektrik akımı, basitçe elektronların aynı yönde hareketi veya akışıdır. Örneğin; Bir yıldırım bulutların içinde veya bulutlar ile yer arasında oluşan bir yük birikimi boyunca ani bir elektron dalgalanmasıdır.
KIŞIN VERİMLİLİK
- Paneller üretim esnasında kullanılan şeffaf muhafaza katmanları sayesinde zarar görmeden üzerine yağan kar ya erir ya da kayar. Kar güneş ışığını yansıttığından dolayı kışın daha verimli olması bile olağandır. Montajı yapılan alan beyaz olduğunda panellerin dahada verimli olduğu da ölçümlerle de görülmüştür. Kayakçıların güneş yanığına maruz kalmaları buna kanıt olarak sunulabilir.
PANEL TARAFINDAN ÜRETİLEN DC ELEKTRİK
- İnverter ’in görevi; Doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) çevirmektir. DC led ampuller doğru akım (DC) ile çalıştığından dolayı invertere ihtiyacı yoktur Onun dışında inverter kullanılması zorunludur.
SOLAR FOTOVOLTAİK SİSTEMDEN ÜRETİLEN ELEKTRİK
- Sistemin kurulacağı yer, güneşlenme süresi, nem oranı, eğim gibi faktörler etkiler.
- Ortalama değer:1KW’lık bir sistem kurulması tam güneş altında saatte 1KW’lık elektrik üretecek demektir.
- Türkiye’de ortalama günde 6 saat güneş olduğunu varsayabiliriz.1KWp sistem x 6 saat / günde x 365 gün =2190 KWh / yılda üretilebilir. Ancak güneş ışınları her zaman tam kapasitede yani öğlen güneşi gibi değildir. Akü ile depolama yapılması planlanan offgrid sistemlerde güneşlenme süresini 6 saat yerine 4 saat almak daha uygundur.1KWp sistem x 4 saat / günde x 365 gün = 1460 KWh yılda üretilebilir. Kablolardaki iletim kayıpları ve inverter kaybı da çıkartılmalıdır. Yaklaşık ( % 10 -15 ).
TÜRKİYE DE GES KURLUMU
- Türkiye’de 2022 yılı itibariyle 8000 MegaWatt kurulumu yapılmış Güneş Enerji Santrali vardır. 12000 MW’ da Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulmuştur. Güneş Enerji Santrali (GES) Rüzgar Enerji Santrallerine (RES ) göre daha yeni bir teknoloji olmasına rağmen 12000 MW kurulu olan RES sistemlerine yaklaşmıştır.Bu gösterge de yakın zamanda Güneş Santralleri kurulu alanların Rüzgar Santrali kurulu alanları geçeceği beklenmektedir.
- Almanya da bu oran 56.000 MegaWatt’ tır. Türkiye’nin en verimsiz bölgesi olan Karadeniz bile Almanya’nın en verimli bölgesi olan Freiburg bölgesinden %25 daha verimlidir.
- Türkiye 56000 GW yıllık elektrik ithalatı yapmaktadır. Bunun karşılığında Türkiye 60 milyar dolar ithalat maliyeti vardır. Kurulu olan 8GW Güneş Enerji Santralleri 100 GW ta ulaştığında elektrik ithalatı yapılmayacak hatta uluslararası Inter-Connect sistemden üretilen enerjinin fazlasının da ihracatını yapabilecek düzeye ulaşmış olacağız.